miercuri, 3 august 2016

Specii de pesti-Avatul

Salut!!!
In urma unor discutii avute cu diferite persoane aflate la inceput de drum in tainele pescuitului recreativ si sportiv, am decis sa scriu o serie de articole in care sa prezint principalele specii de pesti de la noi din tara, modul lor de hranire si modul in care acestia pot fi pescuiti.
Azi o sa incep cu avatul.

Avatul este un peste rapitor de apa dulce, cel mai des fiind intalnit in Dunare, dar putand fi gasit si in alte rauri si lacuri de campie. Este un peste puternic care va poate oferi driluri de neuitat.
Acesta se poate recunoaste dupa corpul alungit cu solzi desi si mici. Capul ii este conic, gura mare si doua randuri de dintii fundul gurii.
Avatul poate ajunge pana la 2-3 kg, bineinteles existand si exceptii in care sare cu mult de aceste valori.
Este un peste ce traieste si se hraneste la suprafata apei cu pestisori mici, obleti, carasi mici.
Pescuitul avatului este foarte practicat de catre pescarii sportivi, datorita brtutalitatii cu care acesta ataca naluca. Din acest motiv frana la mulineta trebuie reglata corespunzator pentru a nu avea neplaceri (fire rupte, lanseta rupta sau zburata in apa).
Atunci cand avatul ataca aproape de mal este indicat sa faceti cat mai putin zgomot si sa ramaneti cat se poate de camuflat. Fiind un peste ce ataca la suprafata, el se ghideaza foarte mult dupa auz si vaz.
Avatul se poate pescui cu aproape orice fel de naluca. Cele mai importante fiind SpinnerTail-urilelinguritele oscilante mari,linguritele rotative cu palete mari alungite si voblerele de suprafata.
Recuperarea se va face rapid si liniar, imitand un oblete speriat ce fuge sa se ascunda. De cele mai multe ori, avatul ataca la scurt timp de la inceperea recuperarii nalucii.
Atentie! La mal avatul se va bate cu o forta incredibila, multi reusind sa scape in acest fel. E de preferat sa aveti un minciog pentru a usura scoaterea lui din apa.
Sper ca aceste informatii iti sunt de folos. Daca mai ai completari te invit sa le faci in campul de mai jos.
Fire intinse si avati frumosi la fotografiat.


Vrei sa afli primul cand apar noile articole din blog si ofertele speciale prinde-peste.ro? 
Tot ce trebuie sa faci este sa intri aici
Primesti cadou la inscriere e-book-ul: 9 Noduri Utile Pentru Un Pescuit Eficient.

2 comentarii:

Mihai Adrian spunea...

Se poate prinde si la montura cu pestisor viu(carlig ancora) si plumb?

prinde-peste.ro spunea...

Salut.
In general avatul se prinde foarte bine la spinning cu naluci. Dar nu refuza si un oblete agatat intr-un carlig. Eu as merge pe un carlig dublu si as schimba des obletele pentru a fi vioi.
Fir intins si asteptam sa ne spui daca ai prins avat cu pestisor viu.