duminică, 23 octombrie 2016

Somnul. Monstrul din adancuri.Când vorbim despre pescuit și despre prinderea unor pesti mari, nu o putem face fără să nu ne gândim la gigantul ce se afla în apele noastre și anume somnul.

Somnul, pe numele lui stintific ”Silurus glanis” este un peste răpitor de apa dulce ce se găsește în lacuri, rauri, pe cursul inferior al marilor fluvii, preferand locurile adanci și maloase.

Somnul are corpul alungit, cu o gura mare ce are în lateral doua mustati mari.
Este preferat de pescari pentru dimensiunile impresionante la care acesta poate ajunge. Nu de puține ori au fost prinși somni ce depaseau 100 kg și 2 metri în lungime, făcând drilul norocosilor pescari de neuitat.
Fiind un peste răpitor, somnul se hraneste cu alți pesti mai mici, raci, păsări acvatice, rozatoare, etc.

Pescarii de somn se împart în doua categorii:

1. Cei ce pescuiesc somn cu naluci artificiale
2. Cei ce pescuiesc somn staționar, cu momeli vii (rame, coropisnite, lipitori, pesti vii), sau cu alte momeli mirositoare gen mate de macrou, ficat, etc.

Pescuitul somnului cu naluci artificiale.

Una dintre metodele preferate de pescarii de somn este pescuitul cu naluci artificiale (spinning).
Nalucile pentru somn sunt de dimensiuni mari, robuste, cu carlige sau ancore bine ascuțite pentru a putea strapunge bine gura acestuia.

Se poate pescui cu shaduri, linguri oscilante și cicade, acestea fiind jucate pe fundul apei și recuperate în dinți de fierastrau.

Lansetele folosite pentru acest tip de pescuit trebuie să fie ușoare, dar în același timp foarte rezistente pentru a putea rezista pe durata unui dril cu un somn uriaș.
Deoarece se pescuieste cu naluci de dimensiuni mari,uneori chiar cu naluci ce depășesc 100gr, automat și puterea de aruncare a acestora trebuie să fie crescuta.

Mulinetele trebuie să fie echilibrate cu lansete, trebuie să fie puternice, cu tambur mare ce permite încărcarea cu fir gros. Frâna acestora trebuie sa fir sensibila și sa lucreze bine, pentru a nu avea neplaceri atunci când pestele pleacă și trebuie sa ii dam fir.

Pescuitul somnului cu momeli de carlig.

Pentru pescuitul somnului cu momeli de carlig, exista multe stiluri și monturi, fiecare fiind potrivite pentru un anume tip de momeala, sau loc în care pescuim.

Ca regula generala, momeala pentru un somn mare trebuie să fie supradimensionata, dacă exista riscul ca aceasta sa cada din carlig se poate prinde cu o ata de papiota pentru o fixare mai buna.
Carligele sau ancorele folosite trebuie să fie de o foarte buna calitate și bine ascuțite pentru a putea intepa eficient pestele. Nu de alta, dar e foarte neplăcut ca în timpul drilului pestele sa își dea drumul deoarece nu a fost bine intepat sau mai rău să se rupa carligul.

Lansetele folosite în pescuitul cu momeala de carlig, în funcție de locul în care pescuim pot avea lungimi începând de la 1,8m pana la 3m. Acestea trebuie să fie robuste, puternice, cu inele rezistente și cu o putere de aruncare mare, de multe ori depasind 500gr.

Mulinetele folosite sunt cu angrenje de calitate având tambur mare ce permite încărcarea cu fir gros și sunt foarte rezistente în tractiune,
Mărimea acesteia este aleasa în funcție de lanseta, de cât fir și ce grosime vrem sa punem pe ea, etc.

Pescuitul la somn, este pentru cei cu rabdare, pentru cei ce știu ca într-o zi vor scoate din apa monstrul, captura vieții lor, greu de egalat. Și atunci când o vor face, nu se vor lasa, vor continua pentru a prinde un monstru și mai mare.

Dacă vrei sa te apuci de pescuitul la somn, îmi doresc ca acest articol sa îți fie un punct de plecare în aceasta călătorie grea dar extrem de frumoasa.

Fire intinse și vremea frumoasa la pescuit.


Vrei sa afli primul cand apar noile articole din blog si ofertele speciale prinde-peste.ro? 
Tot ce trebuie sa faci este sa intri aici
Primesti cadou la inscriere e-book-ul: 9 Noduri Utile Pentru Un Pescuit Eficient.

Niciun comentariu: