duminică, 27 noiembrie 2016

Cum ne alegem lansetele pentru pescuitul la spinning

Salutare prieteni pescari.

Azi vreau sa va prezint inca un material valoros scris de prietenul meu Radu Volintir. Este un articol in care trateaza o problema des intalnita, mai ales la pescarii incepatori si anume ce trebuie sa stii  atunci cand vrei sa iti achizitionezi o lanseta pentru pescuitul la spinning.
Spor la citit!

“Salut dragi prieteni din nou.
Azi voi incerca sa va expun cateva cunostinte din experienta proprie despre unul din componentele pescuitului la rapitor cu naluci artificiale si anume lanseta.
Lansetele sunt impartite in 2 categorii: spinning si baitcasting.
Va voi vorbi despre cele de spinning, fiind cele mai comune in tara noastra.

In primul rand cand mergem sa cumparam o lanseta trebuie sa tinem cont de 2 factori foarte importanti :
1.specia ce o pescuim mai frecvent.
2.aplicatia / tehnica pe care o vom folosi.

Lansetele in general vin cu urmatoarele specificatii:

1.Putere, care in cele mai frecvente cazuri sun ul=ultralight, l=light, ml= mediumlight, m=medium, mh=medium heavy si h=heavy.
Aceste specificatii reprezinta un indicativ care ne ajuta sa alegem lanseta corecta pentru specia vizata. De exemplu la biban vom folosi cele incadrate la categoriile light si la somn pe dunare sau la stiuci de dimensiuni mari vom folosi cele din categoria heavy.2.Actiune. Cele mai frecvente sunt moderat , fast si extrafast.
Eu actiunea lansetei o aleg in functie de aplicatitie/tehnica si tipul de naluci folosite.

Daca folosesc naluci de tip crankbait, topwater sau spinnerbaits prefer cele cu actiune moderata, mai ales pentru crankbaits deoarece vreau un varf mai moale, mai permisiv atunci cand crank-ul meu loveste un obstacol si nu vreau sa devieze mult, ci doar sa il ocoleasca sau sa vina pe langa el. Varful mai moale ma ajuta preluand din soc.

Mai folosesc o lanseta cu actiune moderata si putere ul pentru drop shot. Multi prefera si/sau indica extrafast. Eu personal am descoperit ca ma ajuta mai mult o actiune moderata pentru ca atunci cand intep nu risc sa scot carligul din gura pestelui, mai ales ca la drop shot folosesc carlige foarte mici.
Actiunea fast. Hmmm, o lanseta cu actiune fast eu personal o vad ceva genul allaround, pot sa o folosesc si pentru jerkbait, si ceva crank baits, jiguri daca nu pescuiesc in agatatura multa/heavy cover, oscilante , swimmbait mai mici. Actiunea extrafast, pentru mine vine asociata cu puterea heavy in general.
O prefer atunci cand pescuiesc in locuri cu foarte multa agatatura si am nevoie de acea lanseta puternica care intra foarte repede in rezerva de putere si ma ajuta sa scot pestele repede din agatatura. Sunt cazuri in care o lanseta extra fast cu putere light este foarte buna daca de exemplu folosesc waky jig .Treaba cu alegerea lansetelor este foarte complexa si tine mult de preferintele fiecarui pescar. Am expus cateva idei care pot folosi ca referinta pescarilor mai incepatori si sunt doar pareri personale.
Acum intrebarea cea mai grea. "Doresc o lanseta sa o pot folosi si la biban, stiuca si salau 😊. Ce sa folosesc?"
Raspunsul corect  nu stiu daca exista, DAR din experienta mea si din ceea ce am vazut la bunul meu prieten Gelu, o lanseta cu o actiune fast si o putere medium light undeva la 2 metri echipata cu o mulineta decenta si fir mai calitativ, poate fi folosita in mai multe aplicatii. L-am vazut prinzand bass,in cazul vostru pot fi bibani, la drop shot cu aceasta lanseta, stiuci cu jerkbaits, tot bass sau walleye (salau) cu jiguri, pastravi mai mari la oscilante etc.
In concluzie lanseta cu aceste specificatii poate fi folosita pentru mai multe specii si aplicatii, in general pentru pesti de talie mica / medie. 😊

Fir intins in continuare si toate cele bune!”

Wow. Ce mai articol.
Multumesc Radu Volintir pentru aceste informatii pretioase si multumesc si voua pentru faptul ca ne cititi articolele. Sper ca aceste informatii sa va faca sa alegeti mai usor lanseta potrivita pentru stilul si speciile de pesti ce le vizati.

Pana data viitoare fire intinse si zile insorite. 😉

Vrei sa afli primul cand apar noile articole din blog si ofertele speciale prinde-peste.ro? 
Tot ce trebuie sa faci este sa intri aici
Primesti cadou la inscriere e-book-ul: 9 Noduri Utile Pentru Un Pescuit Eficient.

Niciun comentariu: