marți, 8 noiembrie 2016

Pescuit la rapitor cu gume moi tip Worm


Salut prieteni pescari.
Azi va invit sa citiți un nou articol semnat Radu Volintir. Un articol în care ne vorbește despre pescuitul pestilor răpitori cu naluci moi de tip worm.

Sa vedem despre ce este vorba:

Salut dragi prieteni pescari, azi aș vrea sa sa impartasesc cu voi putin din experienta mea in pescuitul cu naluci moi de tip worm (rama / vierme) si in acelasi timp îmi doresc sa incercam sa dezvoltam subiectul împreuna, așa ca daca aveți unele idei sau stiti o tehnica diferita, va invit sa lasati un comentariu în campurile din subsolul aticolului.
Cunostintele mele sunt vaste, dar niciodata nu o sa afirm ca stiu absolut tot.

Am vazut cu totii ca pe rafturile magazinelor de pescuit atat fizice cat si on-line sunt extrem de multe modele și culori pentru aceste naluci.
De ce?
Dintr-un singur motiv și anume pentru ca ele functioneaza in aproape orice anotimp si condiții.


Acum sa trecem la tipul ales de mine pentru azi și anume worm sau rame in traducere.
Am ales wormul pentru ca poate fi prezentat in diferite moduri, atat pe substrat cat si intre ape si este o naluca usor de găsit,foarte economica si cred eu la indemana tuturora. Cu ele se poate pescui cu succes atât la salau, biban cât și la somn.

Nalucile moi de tip worm sunt impartite in doua modele si tot doua categorii (voi folosi si denumirile in engleza pentru ca in cele mai multe cazuri pe pachete sunt inscriptioante așa).

Voi incepe cu modelul:

1.Modelul worm curly tail (coada ondulata).
2.Modelul straight tail (coada dreapta). 

Categorii:

1.floating (plutitoare)
2.sinking (scufundatoare), rata lor de scufundare fiind mai mare și este specificat de obicei pe pachet.
Pentru nalucile worm de tip floating prefer doua tehnici: drop shot si neko rig.

1. Drop Shot

In primul rand cand aleg culoarea ma uit in apa. Daca apa este limpede caut o culoare sa o asociez cu substratul din apa, pentru ca vietatile o sa caute in timp sa se camufleze cu substratul. Eu mereu am 2 culori cu mine: watermellon black flakes (pepene cu puncte negre) si green pumpkin black flakes (bostan verde puncte negre) si pe amandoua le prefer un pic transparente (ghost).

Un mic secret sa zic așa, cand lansez primele zece secunde nu misc naluca de acolo, ii las un pic de fir slab si astept putin pentru ca mereu sunt curenti in apa, chiar si pe lacuri cat de mici si vor da o miscare naturala nalucii.
Dupa ce aștept, cu mici scuturari de varf si o tura de manivela, incep sa lucrez naluca, mereu cu pauze intre acestea. Pe pauza las firul un pic slab. 2. Neko Rig


Aceasta montura o recomand la salau. Naluca se lucrează în același mod, doar ca prezentarea este diferita. La drop shot lucram naluca intre ape, pe cand la neko rig vom lucra naluca pe substrat.

In ambele cazuri intep prin recuperarea foarte repede a firului cu ajutorul mulinetei si un pic lateral ca sa nu risc sa scot carligul din gura pestelui ,deoarece folosesc carlige foarte mici
Acum sa trecem la nalucile de tip sinking (scufundatoare).


Pentru acest tip de naluci am doua moduri de prezentare care pentru mine au functionat foarte bine: texas rig (montura texas) si waky rig (montura waky).


1. Voi incepe cu Montura Waky deoarece este foarte simpla si eficienta.


La aceasta montura avem nevoie de o naluca tip straight tail (coada dreapta) și un waky jig.

Culorile preferate în acest caz sunt ca și la drop shot, și anume watermellon black flakes (pepene cu puncte negre) si green pumpkin black flakes (bostan verde puncte negre) un pic transparente (ghost).

Jigurile le prefer foarte mici pentru ca naluca sa aibe o cădere foarte lenta pe substrat.
In cazul în care nu găsiți jiguri de tip waky, puteți sa va confectionati singuri unul. Tot ce aveți nevoie este un carlig cu tija scurta si o alica de plumb.
Este foartet simplu si sunt sigur ca deja v-ați dat seama cum se face, dar cu toate astea o să vi-o prezint și in cateva imagini.

Montajul nalucii se face trecând jigul prin mijlocul ei.

Cum pescuiesc cu aceasta montura.
Lansez, astept sa se scufunde putin si joc de 3-4 ori din varful lansetei cat mai pe verticala posibil, asta inseamnand ca trebuie sa tinem lanseta cu varful cat mai ridicat în sus, dupa care o las aceaiasi perioada de timp sa cada. 2.Montura Texas Rig.

Aceasta montura prefer sa o pescuiesc cu nalucile de tip curly tail (coada ondulata) inchise la culoare (negru, negru cu albastru, maro închis cu coada galbena, albă, alb perlat).
De obicei se folosesc carlige de tip offset, dar eu le prefer pe cele normale cu tija dreapta si putin mai lunga sa ii pot face eu un opritor. Aveti mai jos câteva imagini și explicații.

Pentru a face montura nu mai este nevoie decât de o greutate culisanta (de preferat tip conic sau bullet, dar se poate folosi si tip bila) si stopere.

Acest tip de montura prefer sa il pescuiesc in zone cu vegetatie sau cu structuri pe fundul apei.
In zonele cu vegetatie incerc mereu sa caut un ochi de de apa si sa lansez acolo. Încep sa lucrez naluca cat mai pe loc, o ridic usor si o las sa cada, dupa cateva ori la fel o mai jerkuiesc putin si iar o ridic si o las sa cada. Intodeauna caut sa tin firul întins, sa pot avea contact continuu cu naluca.

In zone cu structuri prefer sa o lucrez cu un sfert - jumatate de tura de manivela, sa recuperez naluca cu o mica pauza si dupa doua salturi din varf, o las sa cada si iar un sfert – jumătate de manivela sa o recuperez pe substrat. Intodeauna firul intins sa am contact continuu cu naluca! Va multumesc pentru rabdarea si timpul acordat citirii acestui articol.

Pentru detalii privind procurarea accesoriilor necesare monturilor prezentate de mine în acest articol, va poate ajuta mai mult prietenul nostru Dan Dumitrel Fuica care va asteapta bucuros la sediul magazinului Prinde-Peste sau on-line pe site-ul www.prinde-peste.ro.”

Sper ca v-a plăcut acest articol pe cât mi-a plăcut și mie.
Mulțumesc lui Radu pentru ca impartaseste cu noi din experiența lui și abia aștept sa văd cu ce ne mai incanta pe viitor.

Pana data viitoare, va urez fire intinse și vreme frumoasa la pescuit.

Vrei sa afli primul cand apar noile articole din blog si ofertele speciale prinde-peste.ro? 
Tot ce trebuie sa faci este sa intri aici
Primesti cadou la inscriere e-book-ul: 9 Noduri Utile Pentru Un Pescuit Eficient.Niciun comentariu: