duminică, 4 decembrie 2016

Bibanul. Mic si rau.

Salutare!

In seria de prezentare a principalilor pesti de la noi din tara, azi vreau sa vorbim despre micul si raul biban. J
Bibanul,  pe numele lui stiintific Perca Fluviatillis, este un peste rapitor de apa dulce, ce se gaseste in aproape toata Europa.
Este un peste de culoare argintiu-verzui ce are pe corpul sau cateva dungi negre dispuse vertical. Acesta este un peste mic, media lui de greutate fiind intre 200 si 500 grame si o lungime de 30-35cm.
Bibanul este un peste hapsan ce se hraneste cu aproape toate tipurile de vietati din apa. Incepand de la icre, insect pana la pesti de aceiasi talie cu el, acesta va ataca tot ce ii iese in cale.

In pescuitul sportiv, bibanul este un peste foarte apreciat datorita faptului ca se poate prinde chiar si pe timp de iarna, atunci cand alte specii de pesti sunt inactive.
Un alt fapt pentru care este indragit de pescarii sportivi, este acela ca el ataca in bancuri si daca ai prins un biban sunt sanse mari sa fi descoperit bancul si sa prinzi mult mai multi intr-un timp relativ scurt.Bibanul poate fi pescuit atat in varianta stationar cat si la spinning.

Pescuitul stationar la biban.

Tot ce avem nevoie pentru pescuitul bibanului cu aceasta metoda este o lanseta, mulineta, un fir subtire si un plumb pe fund.
Ca momeala de carlig se poate folosi orice, incepand de la viermisori, rame rosii, insecte, pestisori vii, bucati de peste, etc.

Pescuitul bibanului la spinning 

Pescuitul la spinning a bibanului este preferat de cei mai multi pescari sportivi, dovada fiind si numeroasele concursuri desfasurate la noi in tara avand ca specie tinta bibanul.
Echipamentul trebuie sa fie unul usor ce consta intr-o lanseta usoara de putere ultralight sau light, o mulineta usoara, mica cu un tambur de 1000, 1500 echipata cu un fir subtire de calitate.

Nalucile folosite in pescuitul bibanului trebuie sa fie usoare, mici si pot fi atat voblere, lingurite oscilante, lingurite rotative, spinnertail-uri de dimensinui mici, naluci soft si chiar si spinnerbaituri.

Din metodele prin care se poate pescui  la spinning cele mai importante sunt:
  • .       Pescuitul liniar cu voblere, lingurite, spinnertail, spinnerbait , etc.
  • .       Pescuitul in dinti de fierastrau cu naluci soft si minijiguri.

Un lucru care mi-a placut la aceasta metoda, este ca daca bibanul a atacat naluca si nu s-a intepat, cateva scuturari din incheietura mainii pe loc, urmate iar de o recuperare rapida in dinti de fierastrau au dus de cele mai multe ori la reatacarea nalucii de catre biban.

  • .       Pescuitul cu drop shot.
Pescutul cu drop shot este un stil de pescuit pe verticala si se foloseste de cele mai multe ori atunci
cand pescuim pe ape adanci, din barca sau de pe poduri. Ea este compusa dintr-un lest rotund sau conic si o naluca legata la aproximativ 50-60 cm mai sus de el. 

Pescuitul cu aceasta metoda, este relativ simplu. Se mentine lestul pe fundul apei si se tremura din varful lansetei pentru a imprima vibratie nalucii.

Iti multumesc ca ma urmaresti si daca ti-a placut acest articol da un share sa il vada si prietenii tai.
Pana data viitoare, fire intinse si bibani frumosi la pozat. J

Vrei sa afli primul cand apar noile articole din blog si ofertele speciale prinde-peste.ro? 
Tot ce trebuie sa faci este sa intri aici
Primesti cadou la inscriere e-book-ul: 9 Noduri Utile Pentru Un Pescuit Eficient.

Niciun comentariu: