vineri, 17 februarie 2017

7 intrebari, 5 pescari. Mini ghid de pescuit la crap.

Salut din nou.

Luna martie bate la usa si pescarii de crap incep sa se gandeasca deja la viitoarele partide de pescuit.

In articolul de azi am pus 7 intrebari la 5 pescari experimentati de crap, pentru a incerca sa intelegem cum abordeaza ei o partida de pescuit.

Raspunsurile oferite de acestia , imi doresc sa devina un ghid, indrumar, pentru toti pescarii ce doresc rezultate frumoase in partidele lor de pescuit la crap.

Asadar, sa umarim ce ne-au raspuns prietenii nostri la aceste intrebari.

Pescuit in incinte sau pe ape salbatice?


Ionut Constantinescu:  

Ambele, chiar daca particip la concursuri, pescuitul pe ape salbatice ramane adevarata provocare.

Virgil Balaita:

Incinte - ai o oarecare siguranta si linistea de care ai nevoie.

Szantho George:

In incinte.  Înainte mergeam mai mult pe salbatic, dar "multumita" braconierilor si pentru ca imi place carpfishingul, acum merg mai mult la concursuri si pe balti c&r.

Cristi Spanu:

Si incinte și natural.

Litvinenco Luigino:

Prefer pescuitul pe ape libere pentru ca in incinte nu ma simt in largul meu si sunt limitat in ceea ce vreau sa fac.


Pescuit plantat sau lansat din mana?


Ionut Constantinescu:

De regula pescuiesc din mana, cu exceptia situatiilor in care plantatul este necesar datorita distantei, sau configuratiei substratului, in astfel de partide, sonarul devenind un ,,must have”.  

Virgil Balaita:

Practic pescuitul lansat dar si pescuitul plantat e frumos.

Szantho George:

Am pescuit si plantat, dar prefer pescuitul lansat. Parerea mea e ca la plantat te plafonezi  si unde mai e placerea pescuitului daca nu încerci singur sa localizezi pestele, sa nadesti singur, sa arunci singur etc...?

Cristi Spanu:

In general lansat, doar in situați extreme plantat.

Litvinenco Luigino:

Aici sunt multe de spus ,daca se pescuieste pe dunăre sau in general pe apele curgătoare se poate pescui linistit din mână , dar si aici trebuie sa cunoastem zona si ce este pe substrat. Eu personal prefer pescuitul plantat, chiar si de-a lungul fluviului se poate pescui pe distante mai lungi sau in locuri unde nu poti lansa. Plus că un sonar iti deschide alte orizonturi si vezi într-adevăr ceea ce faci.


O partida buna de crap, cate zile ar trebui sa dureze?


Ionut Constantinescu:

Minim 2 zile, ideal 3 sau mai multe.

Virgil Balaita:

Minim 72 ore.

Szantho George:

O partida ar trebui sa dureze din punctual meu de vedere minim 12 ore,  dar prefer sa stau intre 24 si 72 de ore.  La concursuri uneori stau si 96 ore.  Bine acum depinde si de ce timp are fiecare.

Cristi Spanu:

Minim 2-3 zile.

Litvinenco Luigino:

O partidă buna de crap. Este o intrebare grea ...totul depinde  de cat de repede reusim sa intelegem unde sunt pestii . In special pe lacurile de mari dimensiuni trebuie sa tinem cont de anotimp, temperatura apei si multi alti factori. Cu o cunostinta buna a locului putem avea rezultate mai repede decat ne asteptam. De obicei primele rezultate se vad dupa 24 de ore de pescuit dar pot aparea chiar si dupa cateva zile daca se pescuieste pe zone de trecere si nu de staționare.


Cu ce lansete de crap pescuiesti?  Lungime, actiune, test de curbura.


Ionut Constantinescu:

Hakuyo MTX 14, 3.9 m, actiune rapida, putere de aruncare 3.75 lbs;  Baracuda Competition 3.6 m, actiune semi-rapida, putere de aruncare 3.25 lbs.

Virgil Balaita:

Deoarece pescuiesc lansat folosesc bete 3.90 -3.75 cu actiune semirapida.

Szantho George:

Folososec mtx 14 3,90 3,75 lbs iar ca mulinete okuma axeon VII 80, dar intentionez sa imi achiziționez shimano ultegra CI 4 xtc. J

Cristi Spanu:

Fox 3,25 lb,Surf cast pentru distanțe sau agațatura, putere 200-300 g actiune de vârf.

Litvinenco Luigino:

Totul se raportează la înălțimea personala,cu cat esti mai mic de înălțime o sa iti vina mai usor sa lansezi cu bețele de 3.60m decât cu cele de 3.90m,dar si aici depinde de experienta si tehnica fiecaruia. Pentru pescuitul plantat sau pe rău, fluviu eu personal as prefera bețele de 10ft/3-3.5lb, daca se pescuieste si pe ape curgătoare 3.5lb, asa reusim sa aruncam plumbi mai grei si sa aruncam in zonele mai puțin accesibile si ma refer unde avem copaci care nu ne permite sa folosim bețele mai lungi. La pescuitul din barca bețele de 10ft (3m)ne vor ajuta mai mult in recuperarea pestelui sau cand pescuim in apropierea obstacolelor care ies din apa gen stuf,copaci. Fiind mai scurte ne permit sa facem mai multe manevre fara sa fim incomodatide lungimea batului.


Nada:  Nadire masiva sau nadire moderata?


Ionut Constantinescu:

Nadirea o corelez in functie de anotimp si apetitul pestilor, prin urmare, amandoua. 

Virgil Balaita:

Sunt adeptul unei nadiri moderate si calculate.

Szantho George:

In functie de situatie. Daca pestele trage constant si raspunde bine la nada nadesc constant. Daca nu nadesc moderat. Bine aici depinde de mai multi factori. E mult de povestit. In concursuri sunt situatii in care se impune nadirea masiva iar uneori nu e necesar asta. Ba chiar dacă nadesti masiv poti sa nu mai prinzi nimic.

Cristi Spanu:

Bile ,semințe grundbait.
Nadire de apel bazata pe semințe și grund bait și ceva bile sparte , plus la fiecare lansare sac sau pungă Pva. Intreținut patul constant dar moderat .

Litvinenco Luigino:

Deobicei nadesc mult in prima zi si dupa astept sa vad cum răspunde pestele, daca nu vad rezultate a doua zi raman la cateva bile sau daca am rezultate incep sa nadesc  in functie de prezentările pe care le am.


Momeli de carlig.


Ionut Constantinescu:

Porumb (preparat, artificial), pop-up, pelete, boilies. 

Virgil Balaita:

Depinde de balta si marimea pestelui la care te adresezi . In general pop-up-ul sau snowman-ul au un randament mai ridicat.

Szantho George:

Si aici e mult de discutat.  In principal boilies. Dar la fel depinde de situație.  Porumb flotant,  porumb natural, pop up, pelete.  In functie de anotimp, balta, comportamentul pestelui in acea perioada, etc.

Cristi Spanu:

Bile, porumb, alune tigrate, soia, pelete halibut.

Litvinenco Luigino:

Momeli de carlig prefer sa fie aceleasi cu care nadesc,  asa pestele va avea mai putine rețineri . De multe ori vad persoane care cred ca bila de carlig trebuie sa fie buna . Nu este deloc asa...bila de carlig o ia o singura data in gura, in schimb cea de nada trebuie sa fie de calitate si cand zic calitate nu ma refer sa fie aromata ci sa fie bine echilibrate ca aliment si sa il faca sa hraneasca si in zilele urmatoare.


Monturi folosite.


Ionut Constantinescu:

In-line, helicopter, plumb pierdut.

Virgil Balaita:

Monturile clasice. Nu sunt adeptul monturilor englezesti gen : choddy, withy pool, blow back etc , cred ca in mare parte este vorba de marketing.

Szantho George:

La monturi la fel. Oricum trebuie sa acordam si pestelui o sansa si neaparat indifferent ca pescuiesc pe natural sau pe carpodroame, folosesc  monturi care permit eliberarea plumbului in caz de ruptura. In general prefer montura elicopter dar si cea cu plumb culisant sau fix. Si aici depinde de substrat, cum se hraneste  peștele etc...

Cristi Spanu:

Inline, elicopter sau ceva adaptat din pescuitul marin.

Litvinenco Luigino:

Montura mea preferată este blowback-rig. Nu sunt adeptul pescuitului pop-up si singura prezentare pop-up pe care o folosesc este snowman. Dar dacă vorbim de pescuit la amur atunci totul se schimba la 360° si trebuie sa ne adaptăm monturilor pop-up.Acesta a fost articolul de astazi.
Sper ca ti-ai gasit informatii utile ce iti vor fi de folos in abordarea viitoarelor tale partide de pescuit la crap.
Multumesc si baietilor, Ionut Constantinescu, Virgil Balaita, Szantho George, Cristi Spanu si Litvinenco Luigino pentru ca ne-au impartasit din secretele lor si totodata pentru rapiditatea cu care au raspuns prezent la acest proiect.


Ionut Constantinescu

Szantho George

Virgil Balaita
Litvinenco Luigino

 Cristi Spanu
Vrei sa afli primul cand apar noile articole din blog si ofertele speciale prinde-peste.ro? 
Tot ce trebuie sa faci este sa intri aici
Primesti cadou la inscriere e-book-ul: 9 Noduri Utile Pentru Un Pescuit Eficient.

Niciun comentariu: