vineri, 14 aprilie 2017

Voblerul - Caracteristici, evolutie, culoare.

Salutare prieteni prinde-peste.ro.

Dupa cum stiti multi dintre voi, spinningul este unul dintre stilurile de pescuit dragi mie. Cu toate astea in ultima vreme l-am neglijat, atat pe malul apei cat si pe blog.
Asa ca trebuie sa recuperez , si vin cu un articol in care incerc sa fac un pic de lumina in lumea nebuna a nalucilor si cu precadere a voblerelor.


Vei gasi in acest articol o clasificare si o descriere sumara a voblerelor , carui tip de pesti li se adreseaza fiecare  model in parte si un mic indrumar ce iti poate fi de folos in alegerea culorilor atunci cand esti pe malul apei.Ok, sa incepem.

Voblerele sunt naluci  de diferite forme si culori. Sunt confectionate din lemn sau plastic si sunt intalnite in aprope orice trusa de naluci a pescarilor impatimiti de pescuitul la spinning.
Prima clasificare a voblerelor,  se face dupa capacitatea lor de a pluti sau scufunda si se imparte astfel:Anumiti producatori au mai creeat unele modele la care au ajustat aceste caracteristici, astfel luand nastere si voblerele slow sinking, fast sinking, etc. , dar in principiu ghidajul se face dupa aceste 3 categorii. 


Voblere plutitoare (floating).

In momentul stoparilor pe recuperare, aceste voblere se ridica catre suprafata.
Multi dintre pescari le folosesc in sezonul rece, facand stopuri dese si lungi, incercand sa imite un pestisor ranit  ce este o prada usoara pentru stiuca si salaul ce nu vrea sa isi consume multa energie pentru vanat.

Voblere suspending.

Cu aceste voblere se poate pescui in toata coloana de apa. Pe stopari, acestea raman suspendate la adancimea la care se pescuieste, fara a se ridica la suprafata sau scufunda pe substrat.

Voblere scufundatoare (sinking)

Cu voblerele scufundatoare se poate pescui pe zone cu adancimi mari, pe stopari acestea coborand pe substrat.
La recuperare, ele evolueaza orizontal la adancimea la care am inceput mulinatul.
Sunt foarte eficiente in pescuitul somnului si salaului.


Acum ca le-am clasificat dupa flotabilitatea lor , este timpul sa vedem cum le putem imparti dupa tip si evolutie in recuperare.

Principalele tipuri de voblere sunt:

1.Crankbait
2.Jerkbait
3.Minnow
4.Rattling
5.Jointed
6.Topwatter


1.Crankbait

Este voblerul ce are barbeta pozitionata in prelungirea capului, are o bataie mai puternica fata de minnow si poate fi scufundat la adancimi mai mari.
Evolueaza foarte bine pe recuperare constanta si are rezultate bune la salau si biban.


2.JerkbaitDe cele mai multe ori jerkbaiturile neavand barbeta, ajung la adancimi mari doar prin greutatea propie.
Seamana foarte mult cu un crankbait, diferenta dintre  cele doua fiind pe modul de evolutie si tipul de recuperare.

Fata de crankbait, jerkbaitul trebuie pescuit cu smucituri din lanseta, alternand viteza de recuperare si stopurile.


3.Minnow

 
La aceste voblere, barbeta pleaca de sub burta nalucii. Au o bataie marunta si evolueaza in suprafata apei, fiind foarte eficiente in pescuitul avatului.


4.Rattling

Sunt voblere excelente pentru pescuitul somnului si al salaului.
Acesea au in corpul lor, bilute ce produc zgomote in timpul evolutiei, trezind interesul rapitorilor. Datorita acestui lucru, de multe ori cand alte naluci nu au rezultate, ele pot fi cartea castigatoare din maneca pescarului de spinning.
Pot fi usor recunoscute dupa prinderea ce se realizeaza de spate, asemeni cicadelor.


5.Jointed

 

Sunt voblere articulate, din doua sau mai multe segmente, ce au o vibratie foarte buna in apa datorita ondularii corpului segmentat.
Sunt recomandate in pescuitul stiucii in special in timpul primaverii.


6.Topwattter

 

Este voblerul ce evolueaza la suprafata, imediat sub luciul apei, uneori iesind chiar din apa.
Cele mai cunoscute topwattere sunt pooperele, care recuperate in viteze variate cu smucituri bruste din varful lansetei si cu stopuri dese, trezesc interesul stiucilor si avatilor din zona.Intotdeauna pe langa alegerea tipului de vobler la pescuit, o adevarata provocare o reprezinta alegerea culorii acestuia. Pe piata fiind o sumedenie de culori si combinatii de culori, misiunea devine cu atat mai grea.
Dupa o documentare mai ampla pe internet si in urma discutiilor avute cu diferiti pescari pe acest subiect am ajuns la concluzia ca nu s-a inventat culoarea perfecta, imbatabila.

Cu toate astea, am incercat sa schitez cateva sfaturi si in acest sens.

Asadar, cand avem de a face cu o apa limede, cu soare pe cer rezultate bune au fost la voblere albe, argintii, albastru si combinatii ale acestora.

Pe ape tulburi sau cand este inorat afara, voblerele ce au avut rezultate bune au fost de culoare galben, portocaliu, rosu, verde si combinatii ale acestora.

Cand pestii sunt activi, culorile aprinse sunt foarte bune,  iar atunci cand acestia sunt apatici, ataca slab si-au facut treaba bine, voblerele ce au culori cat mai apropiate de natural.

Alegerea voblerelor pentru trusa de pescuit este cu adevarat provocatoare.  Pe langa sfaturile de mai sus iti recomand sa dai frau liber si intuitiei atunci cand alegi. De multe ori o poate face mai bine decat orice teorie pe acest subiect.

Sper ca acest articol sa faca un pic de lumina si sa te ajute sa alegi mai usor voblerele cu care vei pescui pe viitor.

Daca ai completari te rog sa le impartasesti cu noi in campurile pentru comentarii de sub articol. 

Vrei sa afli primul cand apar noile articole din blog si ofertele speciale prinde-peste.ro? 
Tot ce trebuie sa faci este sa intri aici
Primesti cadou la inscriere e-book-ul: 9 Noduri Utile Pentru Un Pescuit Eficient.

Un comentariu:

Alexandru Draghicescu Dady spunea...

Cel putin din punctul meu de vedere... ar trebuii reconsiderata familia voblerelor si reclasificata altfel...poate pe mult mai multe feluri constructive... Foarte important, cel putin din punctul meu de vedere, este mecanica voblerului.. lucru care face valoarea si diferenta intre ceea ce stiam si ceea ce nu stim inca... culoarea, este partea care prinde foarte bine cumparatorul... nu exclud faptul ca, inpreuna cu mecanica si alte cateva facaturi, nu este definitorie... exista un lucru deosebit de fin de sesizat, cei ce au capacitatea de a intelege ceva mai in adancime acest pescuit, poate au observat si inteles ca nu orice fel de culoare pica f bine pe orice fel de forma si orice fel de evolutie.. nu? Ei bine, firmele comerciale nu tin cont absolut de loc de acest amanunt si de fapt si de multe altele.. Acum mai e o parte usor trecuta cu vederea... capacitatea de a produce spre comercializare, aceasta comercializare trecand pe planul principal al discutiei, fenomen intalnit la cam 99% dintre producatori... dar exista si productia de calitate, productie care este de cu totul alta natura... da, intradevar, la cei ce urmaresc definitoriu comercialul, vei gasii acelasi vobler matritat si comercializat in toate culorile posibile si imposibile... acolo nu exista nici o inpletire inteligenta intre parametrii constructivi care sunt ganditi spre a reprezenta o anume culoare... asta e unul dintre aspecte.. apoi intervin speculatiile constructive care, studioate in aprofunzime au creat efecte cu totul aparte... Miscarea voblerelor de la miscarile de inalta frecventa la cele ondulatorii sau efectiv fara de miscare proprie, absolut toate aceste amanunte au o multime de parametrii logici in constructie.. Asa ca, as face o mare diferenta si clasificare intre constructiile comerciale si cele profesionale.. apoi de aici inainte Dumnezeu cu mila... exista atatea feluri de comportamente, de mecanica, incepand de la comportamentul liber in apa pana la cel superfortat, o gramada de modalitati de prezentare care sunt inteles usor de unii ceva mai profesionisti in a specula capacitatile acestor minunate constructii... infine... este un pescuit care trebuie sa te faca sa fii inteligent si care te tine mereu in picoare cu ochii mintii pregatiti sa mai acumuleze o noua cunostiinta... In mare acest pescuit cu voblere eu il definesc a fi altceva...