marți, 10 iulie 2018

La Inceputuri….

Salut.

Săptămâna trecută am avut în magazin doi pescari, nu o să le dam numele, între care unul foarte, dar foarte  începător, pe care i-am echipat cu toate cele necesare pentru o partidă de pescuit.

După plecarea celor doi, am stat si m-am gândit că noi cei care pescuim mai demult și cu atât mai mult noi cei care lucrăm în magazine cu articole de pescuit, ar trebui să avem o cu totul și cu totul altă abordare atunci când dăm sfaturi unui pescar aflat la început de drum.Și aici mă refer la faptul că suntem atât de entuziasmați să le prezentăm scule, tehnici, monturi, nade, etc, încât uităm de lucrurile cu adevărat importante.


Și atunci cred că un pescar aflat la început de drum ar trebui să știe :

- peștele îi este partener de partidă și nu un inamic sau o formă de a hrăni familia, blocul, cartierul.

- este la fel de frumos și plăcut sa prinzi și un pește mai mic.

- nu este o rușine să iși strângă gunoaiele și pet-urile, să le bage într-un sac și să le arunce la un container. (mai ales pe ape publice unde absolut nimeni nu vine să ridice gunoiul)

- nu este tocmai ok să te bagi în sufletul omului pe mal să pescuiești langă el și să îl plictisești cu întrebări de genul “Merge șefu’?”

- nu este frumos să râdă de cineva care pescuiește un echipament low-cost. Acea persoană poate nu iși permite, poate are alte priorități, etc… Și se mai poate să iți și predea o lecție de pescuit , așa cu echimapentul lui low-cost.
Asadar, puțină modestie; fiecare pescuiește cu ce are și cu ce iși permite. Important este că o face.

- Că peștele care urmează să fie eliberat, ar trebui fotografiat rapid, deasupra unei saltele, fără degete în ochi și alte lovituri și bușituri. Nu rezolvi nimic dacă îi dai drumul înapoi în apă și pe urmă el moare.

- nu interesează pe nimeni să îi asculte muzica de pe cd-ul de la mașină, știrile, țipetele sau mai știu eu ce alte porcării. Pescuitul este despre liniște și relaxare. Deci așa este bine să rămână.

- nu există un stil de pescuit mai bun și mai frumos ca altul. Fiecare stil de pescuit are frumusețea și particularitățile lui care îl fac deosebit. Pescuit la crap, la feeder, undiță, spinning sau copcă? WTF? Tot pescuit se numește, doar că unele ne plac mai mult sau mai puțin.

Acestea sunt câteva aspecte alese aleator pe care cred că un pescar aflat la început de drum și nu numai, ar trebui să le afle de la noi ceilalți. Pe lângă nade, tehnici, monturi și locuri de pescuit.

Așa că vă lansez o provocare ca de fiecare dată când auziți pe cineva că vrea să se apuce de pescuit să îi povestiți și de aceste lucruri, de care din păcate pomenim din ce în ce mai puțin.

Dacă mai ai completări, te rog să le aduci și astfel împreună să încercăm să îi punem corect  la drum pe cei care vor să se apuce de pescuit.

Fire întinse și pești frumoși pe saltea!!!2 comentarii:

Nicoleta Chirila spunea...

SI SA NU UITAM :A TE HIDRATA LA PESCIUT, NU INSEAMNA SA AJUNGI LA SPITAL IN COMA ALCOOLICA.

prinde-peste.ro spunea...

Nicoleta Chirila sunt total de acord cu tine!